Bakan Tunç: ‘Sosyal medya mahkemeleri’nin amacı yargıya güveni sarsmak
5 mins read

Bakan Tunç: ‘Sosyal medya mahkemeleri’nin amacı yargıya güveni sarsmak

“`html

T24 Haber Merkezi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Özellikle ‘sosyal medya mahkemeleri’ ifadesiyle tanımlanan, yargıyı hedef alan yalan haberlerin arkasında yatan niyetin sadece yargıya değil, aynı zamanda devlete olan güveni sarsmak olduğunu biliyoruz ve buna asla izin vermeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi’ni kısa süre içinde açıklayacağını belirten Tunç, “Türkiye Yüzyılı, adaletin ön plana çıktığı bir dönem olacak ve bu çerçevede yeni mevzuat düzenlemelerimizi hayata geçireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Tunç, Antalya’da gerçekleştirilen Yargı Teşkilatı Toplantısı’nda yargının, toplumun adalet anlayışının temelini oluşturduğunu vurgulayarak, yargı mensuplarının doğru ve tarafsız kararlar vermekle sorumlu olduğunu kaydetti.

Adaletin, toplumsal huzurun sağlanmasında en önemli değer olduğunu belirten Tunç, “Adalet, toplumdaki bireylerin güven ve refah içinde yaşamalarını teminat altına alır. Güçlü bir adalet sistemi, güçlü bir toplum demektir. Yargının tüm süreçleri, adaletin uygulanabilmesi içindir. Milletimizin beklentisi ise işlevsel, öngörülebilir, hızlı ve adil bir yargı sistemidir.” dedi.

“Adalet, haklıya hakkını vermektir”

Tunç, adaletin herkes için farklı anlamlar taşımadığını, kesin ve net bir kavram olduğunu belirtti ve şöyle devam etti:

“Adalet, haklı olanın hakkını teslim etmektir. Her şeyi yerli yerine koymakla ilgilidir. İşte bu son derece kıymetli olan adalet kavramı, yargı çalışanlarının mücadelesindeki temel motivasyon kaynağıdır. Yargı mensupları, vicdanlarının ve yasaların rehberliğinde hareket etmelidir. Her bir karar, yalnızca bir davayı çözmek değil, aynı zamanda toplumsal vicdanın dengeye gelmesi için bir çabadır.” dedi.

Adaletin sağlanmasının hukukun üstünlüğü ile mümkün hale geldiğine dikkat çeken Tunç, hukukun temel unsurlarının kuvvetler ayrılığını esas aldığını ifade etti.

“Temel kanunlarımızı güncel ihtiyaçlara uyarlıyoruz”

Yargının temel unsurları arasında adil, bağımsız ve etkin bir yargı için gerekli olan iddia, savunma ve hüküm unsurlarına önem verdiklerini belirten Tunç, sözlerine şöyle devam etti:

“Etkin bir yargının güçlenmesi için gerekli olan üç temel unsur, toplumun ihtiyaçlarına uygun bir mevzuat, yeterli fiziksel altyapı ve nitelikli insan gücüdür. Son 22 yılda bu üç alanda yapısal reformlar gerçekleştirerek güvenilir bir adalet sistemi inşa etmeye çalıştık. Temel kanunlarımızı, çağın gereksinimlerine uygun hale getirdik. Mevzuat yapım süreci, sadece teknik bir iş değil, aynı zamanda toplumsal ihtiyaçları anlamayı gerektiriyor.” şeklinde görüş bildirdi.

8. Yargı Paketi ile yargı hizmetlerinin verimliliğini artırmayı hedeflediklerini kaydeden Tunç, “Son dönemde yürürlüğe giren 9. Yargı Paketi ile mahkeme erişim hakkını güçlendirdik, aynı zamanda adil yargılanma hakkını güvence altına almak için gerekli düzenlemeleri hayata geçirdik.” dedi.

Tunç, bu düzenlemelerin adalete erişimi kolaylaştırmayı ve yargıya olan güveni artırmayı amaçladığını vurguladı.

Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi yayında

Yargı Reformu Stratejisi’nin, hukuk devletinin güçlenmesine ve demokrasinin gelişmesine katkı sağlayacağını söyleyen Tunç, bu stratejinin başta adalet komisyonları olmak üzere birçok alanda hizmetin etkinliğini artıracağına dikkat çekti.

Geçmişte 2002 yılında ülkemizde yalnızca 78 müstakil adliye varken, bugün bu sayının 377’ye yükseldiğini belirten Tunç, fiziki altyapının genişletilmesi için de 2024 yılı yatırım programında toplam 73 inşaat projesi bulunacağını ifade etti.

Tunç, teknolojik sistemlerin, özellikle UYAP gibi uygulamaların ve yapay zeka çalışmalarının kullanılmasının adalet hizmetlerinin hızlanmasına katkıda bulunduğuna dikkat çekti.

Yargının iş yükünün artmasına karşın etkinliği artırmak için alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerine önem verdiklerini belirten Tunç, 2017’den bu yana 1 milyon 772 bin 845 dosyada uzlaşma sağlandığını ifade etti.

Yargının bağımsızlığı konusundaki hassasiyetlerini vurgulayan Tunç, sosyal medya ve dezenformasyon kampanyalarına karşı dikkatli olunmasının önemini belirtti. “Sosyal medya üzerinden yayılan yanlış bilgilerin, yargıya karşı duyulan güveni zedelediğini göz önünde bulundurarak, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ve olumsuz algıların ortadan kaldırılması için aktif çalışmalara ihtiyaç vardır.” diye ekledi.

Toplantı, yarın sona erecek.

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir